De vijgenklus

 Mijn vijgenboom heeft dit jaar voor het eerst vijgen en veel dat het er zijn!



Henry en ik hebben dit weekend een stuk of 40 vijgen geoogst. Er lag ook heel wat op de grond, maar die hebben we mooi laten liggen voor de miertjes en piertjes. En aan de boom hangen nu nog wat groene keiharde knolletjes. Laat die maar hangen. Wie weet zijn er vogeltjes die ze lusten?



Afijn, de hele emmer mee naar binnen en in de keuken zijn we aan de slag gegaan. Eerst maar eens wassen en dan op internet kijken wat we er mee kunnen doen, zonder dat het teveel werk is.


We snijden de steeltjes eraf en ze gaan in vieren gesneden een grote pan in. Dan aan de kook brengen, 10 minuten koken en af laten koelen.

Sja en wat dan? Het moet niet teveel werk zijn, dus we besluiten ze in van die zip-zakjes te doen, af te laten koelen en dan in de vriezer. Hoe we ze gaan consumeren weet ik nog niet. Op brood: als jam? In de yoghurt als toetjes? In de müsli? We zien wel. Donderdag gaat er in ieder geval een zakje mee naar Dienie. Die weet er wel raad mee...


Er zit zeker 2 liter sap in 2 flessen. Hier zie je een van die flessen: het is een lege wijnfles. Ik denk dat het sap snel op moet, want het is niet geconserveerd. 


En volgend jaar zien we wel weer wat we er mee kunnen doen. Misschien is er nog iemand met tips?

Reacties

Karel zei…
mogge Marlou
een goede oogst binnen en genoeg voor al wat vliegt kruipt of doet over in de tuin
jullie gaan vast en zeker er iets lekkers van maken , en het je laten smaken

geniet de dag
Bertiebo zei…
Wow zoveel! Wij hadden er drie, hahaha.
Sjoerd zei…
Je kunt er zelfs wijn mee maken.(https://nl.healthy-food-near-me.com/homemade-fig-wine/)
Philfff zei…
Hallo Marlou! Ik zie dat het heerlijk weer is! Wij hebben ook een heerlijke zon!

We oogsten onze vijgen in augustus; het is een paarse variant. Dit is wat we ermee doen:

- Jam (ongeveer tien potten per jaar): sommige potten met kleine stukjes om op toast te smeren en sommige met grotere stukken om met kaas te eten.

- Diepvries: we kiezen de beste uit en vriezen ze allemaal apart in (als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in dezelfde zak doen). Ze zijn perfect voor taarten en eendenborst met vijgen deze winter en lente.

Zo! Hopelijk geeft dit je wat ideeën! Fijne dinsdag en kusjes uit de Provence!
Dat is een mooie oogst. Wat jullie er ook mee gaan doen, geniet ervan. Smakelijk!

Populaire posts