De vijgenklus

 Mijn vijgenboom heeft dit jaar voor het eerst vijgen en veel dat het er zijn!



Henry en ik hebben dit weekend een stuk of 40 vijgen geoogst. Er lag ook heel wat op de grond, maar die hebben we mooi laten liggen voor de miertjes en piertjes. En aan de boom hangen nu nog wat groene keiharde knolletjes. Laat die maar hangen. Wie weet zijn er vogeltjes die ze lusten?



Afijn, de hele emmer mee naar binnen en in de keuken zijn we aan de slag gegaan. Eerst maar eens wassen en dan op internet kijken wat we er mee kunnen doen, zonder dat het teveel werk is.


We snijden de steeltjes eraf en ze gaan in vieren gesneden een grote pan in. Dan aan de kook brengen, 10 minuten koken en af laten koelen.

Sja en wat dan? Het moet niet teveel werk zijn, dus we besluiten ze in van die zip-zakjes te doen, af te laten koelen en dan in de vriezer. Hoe we ze gaan consumeren weet ik nog niet. Op brood: als jam? In de yoghurt als toetjes? In de müsli? We zien wel. Donderdag gaat er in ieder geval een zakje mee naar Dienie. Die weet er wel raad mee...


Er zit zeker 2 liter sap in 2 flessen. Hier zie je een van die flessen: het is een lege wijnfles. Ik denk dat het sap snel op moet, want het is niet geconserveerd. 


En volgend jaar zien we wel weer wat we er mee kunnen doen. Misschien is er nog iemand met tips?

Reacties

Karel zei…
mogge Marlou
een goede oogst binnen en genoeg voor al wat vliegt kruipt of doet over in de tuin
jullie gaan vast en zeker er iets lekkers van maken , en het je laten smaken

geniet de dag
Bertiebo zei…
Wow zoveel! Wij hadden er drie, hahaha.
Sjoerd zei…
Je kunt er zelfs wijn mee maken.(https://nl.healthy-food-near-me.com/homemade-fig-wine/)
Philfff zei…
Hallo Marlou! Ik zie dat het heerlijk weer is! Wij hebben ook een heerlijke zon!

We oogsten onze vijgen in augustus; het is een paarse variant. Dit is wat we ermee doen:

- Jam (ongeveer tien potten per jaar): sommige potten met kleine stukjes om op toast te smeren en sommige met grotere stukken om met kaas te eten.

- Diepvries: we kiezen de beste uit en vriezen ze allemaal apart in (als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in dezelfde zak doen). Ze zijn perfect voor taarten en eendenborst met vijgen deze winter en lente.

Zo! Hopelijk geeft dit je wat ideeën! Fijne dinsdag en kusjes uit de Provence!
Dat is een mooie oogst. Wat jullie er ook mee gaan doen, geniet ervan. Smakelijk!
klaproos zei…
🥰 ik zie dat philff je al veel tips heeft gegeven,
De bladeren zijn lekker en gezond voor thee loutje, zoek.maar ,s op, ik had geen vruchten, ik denk dat ,ie daarvoor te donker staat, vijgenjam met kaas en n glaasje port, dát is engelenwerk in je mond, alsof er n cherubijntje over je tong piest😊
Edward McDunn zei…
Dat zal best lekker en gezond zijn. Volgend jaar met de vijgen op de markt staan?
Ger zei…
Wat een mooie oogst aan vijgen uit eigen tuin.Neem aan dat je enkel het vruchtvlees/pulp ingevroren hebt,want hoe kom je anders aan 2 liter sap?
Mij lijkt het lekker om er vijgen chutney van te maken wat je bij verschillende harde en zachte kazen op borrelplank kan serveren,ook bij gerechten van gevogelte of varkensvlees.
Laat vijgen uit zakjes in pan ontdooien het liefste met wat sap uit fles erbij en weeg hoeveelheid af.
Op 150 gram vijgen heb je het volgende nodig:

* takje rozemarijn blaadjes gerist en fijn gehakt
* 50 gram lichtbruine basterdsuiker
*1 kleine rode ui fijn gesneden
*2 eetlepels Ruby port
*3 eetlepels rode wijnazijn
Doe alle ingrediënten in een pan. Laat op een middelhoog vuur 25-30 minuten koken tot het kleverig en jamachtig is, voeg 50 ml water toe als het begint te plakken.Vergeet niet af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.
Wil je geen gedoe met potjes steriliseren verdeel de chutney in kleine bakjes met deksel en bewaar deze in de vriezer,laat voor gebruik in koelkast ontdooien.Geniet ervan!
Lieve groet,Ger
Rebbeltje ★ zei…
Lief dat de diertjes in de tuin mee mogen genieten van de vruchten.
Verder dan heerlijk in de salade op geitenkaas kom ik niet.
Dat ga je vast nog allemaal uitzoeken en tips krijg je hier wel al.

Populaire posts